torsdag 21. april 2011

Tananger - Tysnes (om Espevær)

Mannskapet består nå av Endre og Rolf Arne. Solfrid seilte ut av Tananger kl 0530 med kurs mot Espevær på Bømlo. Dagen før hadde Endre vært i kontakt Kjell Birger på Randaberg som har kjenskap til båten. Han kunne fortelle at Solfrid har vært stasjonert på Espevær og eid av Artur (har ikke etternavnene til Kjell Birger og Artur tilgjengelig i skrivende stund). Artur døde for noen år siden, men Kjell Birger tok kontakt med Rolf Nesse på 80 år, som fortsatt bor på Espevær og husker båten, og meldte vår ankomst.

Rolf sto på kaia i Espevær da Solfrid ankom, og kunne vise bilder og fortelle histore fra båten. Gamle bilder viser at Solfrid er lik seg selv også etter Toms restaurering i -95. Rorhuset var lavt som nå og linjene de samme. Riggen er nok noe annerledes nå, blandt annet hadde Solfrid bare èn mast som sannsynligvis var noe slankere og høyere.  Muligens er dette også grunnen til at rorhuset var så lavt, slik at bommen skulle gå over (spekulasjon fra vår side). Det var artig og treffe folk som kjenner Solfrid fra tiden hun gikk som fiskebåt på Bømlo, og moro å seile henne i farvann hun er godt kjent. Solfrid er nevnt i historiebøker vi har kommet over gjennom det nye bekjentskapet på Randaberg og Bømlo. Mer historie og gamle bilder vil bli lagt ut senere.

Dagens seilas endte opp i Tysnes, etter 70 nautiske mil, hvor Solfrid ligger på svai i natt. Dette er seilasens lengste etappe så langt. Seilasen har gått i rolig og fint vær, men en god del tåke. Maskin og skute fungerer bra, og mannskap og båt blir bedre og bedre kjent. Dagens utfordring var at det nye kartet vi kjøpte til kartplotteren i Mandal ikke gikk til Trondheim slik som fortalt, men bare til Haugesund. Da var det greit å ha en reserveplotter pluss en iPad på lur :) Ellers ble det spist reker fra Tananger til nord for Haugesund.

Relativt enkel kost. Går mye i brødskive med peanøttsmør, syltetøy på flaske og andre enkle pålegg. Ellers er lys og brun lapskaus på boks med pastaskruer en hit. Skulle kanskje hatt en kokk?

På Espevær ble det bunkret fra ei dieselpumpe som må være snart like gammel som Brunvoll. Ellers er forbruket knapt 1 liter pr nautisk mil (5-6 liter i timen). Da kjører vi maskina rolig.

Rolf Arne nyter reker i sola på dekk

Vår og påskeliljer på skjærtorsdag i Espevær.

2 kommentarer:

 1. Hei mitt navn er Jan Pettersen og jeg kommer fra Espevær.
  Flott og se når gamle båter som dette bli tatt vare på.
  Min bestefar , Peder Pettersen og min far, Arthur Pettersen eide denne skøyta i sammen noen år og drev rekefiske lags kysten.
  Etterhvert kjøpte de en ny skøyte som het Solveig.
  Jeg vil følge bloggen deres og jeg håper at jeg kan få annledning til å se båten en gang

  Mvh

  Jan Pettersen

  SvarSlett
 2. Hei Jan

  Veldig artig å få vite mer historie om Solfrid. Send gjerne en e-post til mssolfrid@yahoo.no slik at vi kan beholde kontakt på mail/telefon.

  -Arild-

  SvarSlett